کاربران گرامی، در صورت بروز مشکل در سایت، از طریق چت پشتیبانی و یا شماره تلفن‌های 02155570659 - 09981229987 با ما در ارتباط باشید.

بازار طلا دانستنیها همه چیز درباره شغل طلاسازی: معایب و مزایا
همه چیز درباره شغل طلاسازی: معایب و مزایا
چکیده این مطلب : انتشار : 1401/04/12 - 13:01 0 نظر

طلاسازی یک شغل با قدمت چندصد ساله است که به کار روی طلا و سایر فلزات گران‌بها می‌پردازد. از لحاظ تاریخی، طلاسازان طیف وسیعی از محصولات مانند جواهرات، ظروف، و ابزارآلات مختلف را برای مردم می‌ساختند. امروزه طلاسازان به طور عمده بر روی جواهرات کار می‌کنند و با طراحی و پرداخت این فلزات گران‌بها، آن‌ها را برای مصرف‌کننده آماده می‌کنند.

شغل طلاسازی می‌تواند یک کار پرسود برای افراد خلاق و جزئیات‌گرا باشد که از فلزکاری در مقیاس کوچک‌تر و ظریف‌تر نسبت به مشاغل مشابه مانند آهنگری یا تراشکاری لذت می‌برند.

به دلیل تقاضای بالا در مورد کالاهای گران‌بها و جواهرات باکیفیت و مشاغل محدود در این زمینه، طلاسازان از امنیت شغلی بالاتری نسبت به سایر مشاغل برخوردار هستند. در این مقاله، ما به آنچه که در حیطه‌ی شغل طلاسازی و جواهرسازی است عمیق‌تر خواهیم پرداخت و به شما شیوه‌ی مشغول شدن به این کسب و کار پر سود را معرفی خواهیم کرد.

آشنایی با شغل طلاسازی

در حالی که کلمه‌ی «طلاسازی» به معرفی خود می‌پردازد، می‌توان برداشت کرد که طلاساز با طلا سر و کار دارد. اما در واقع این فرد قرار نیست که تنها بر روی طلا کار کند. طلاساز با انواع فلزات قیمتی مانند نقره، پلاتین و برنز نیز سر و کار دارد و از آن‌ها برای ساخت جواهرات استفاده می‌کند. این افراد همچنین باید شناختی از سنگ‌های قیمتی هم داشته باشند تا بتوانند از آن‌ها برای زینت بخشیدن به جواهرات استفاده کنند. کار آن‌ها در واقع شامل برش دادن، پر کردن، چکش‌کاری، خم کردن فلز و ریخته‌گری طلا یا فلزات گران‌بهای دیگر مانند نقره نیز می‌شود.

همچنین ممکن است نیاز داشته باشند تا برای ثابت کردن سنگ‌های گران‌بها روی جواهرات ساخته شده، از روش‌های مختلف استفاده کنند. یکی دیگر از مواردی که باید طلاساز روی آن تبحر داشته باشد، تعمیر و بازسازی جواهرات است.

بسیاری از افرادی که به شغل طلاسازی مشغول هستند، ابتدا باید یک طراح خوب باشند و بعد از آن کارهای فنی را یاد بگیرند. البته بعدها نیز می‌توانند با گذراندن دوره‌های مخصوص و یا با یادگیری تجربی، برش الماس، قالب‌گیری، برش و تراشکاری سنگ‌های قیمتی، پولیش‌کاری سنگ اوپال و ساخت حلقه را یاد بگیرند. در کل می‌توان گفت که شاید شغل طلاسازی برای هر کسی مناسب نباشد. فردی که می‌خواهد طلاسازی را یاد بگیرد باید کاملاً بر دستان خود مسلط باشد، و چشمان تیزبینی داشته باشد. گاهی اوقات یک لرزش کوچک دست باعث خواهد شد تا زحمات چندین ساعته‌ی شما به هدر برود.

یک طلاساز معمولاً هفته‌ای 40 ساعت مشغول به کار در یک اتاق با شرایط عادی است، و ممکن است بسته به شلوغی کسب و کارش نیاز داشته باشد تا بیشتر هم کار کند. طلاساز باید از توانایی بدنی بالایی برخوردار باشد تا در این شرایط سخت بتواند سلامت فیزیکی خود را حفظ کند.

آشنایی با شغل طلاسازی

ابزار و لوازم یک طلاساز و وظایف او

فرد مشغول به شغل طلاسازی علاوه بر کارهای روزمره‌ی خود، وظایف دیگری را نیز انجام دهد تا بتواند کسب و کاری موفق داشته باشد. این موارد عبارتند از:

  • سفارش اجناس مورد نیاز و بررسی کیفیت فلزات
  • برقراری ارتباط با مشتریان و انجام کارهای فروشگاهی
  • انجام زمان‌بندی برای تعمیر جواهرات در میان ساخت زمان‌بر جواهرات جدید
  • خواندن دفترچه‌ی راهنما یا دستورالعملی که باید برای ساخت یک جواهر در ذهن داشته باشد
  • توانایی استفاده از تجهیزات مختلف برای ذوب کردن، برش دادن، فرم‌دهی و صیقل فلزات در اندازه‌های مختلف

یک طلاساز علاوه بر مدیریت زمان خود و دانشی که در بالا ذکر شد، به ابزار و لوازمی نیاز دارد تا بتواند کار خود را پیش ببرد. برخی از متداول‌ترین تجهیزات مورد استفاده‌ی طلاسازان شامل آسیاب نَوَرد (غلتک پرس‌کاری)، سوهان، انبردست، چکش، ابزارهای پولیش (پرداخت)، و هیتر مخصوص ذوب کردن قطعات فلزی است. هرچند این ابزارها معمولاً توسط همه استفاده می‌شوند، اما بسته به نوع اقلامی که قصد دارید بسازید و یا سبک شخصی شما، ممکن است به تجهیزات بیشتری نیز احتیاج پیدا کنید.

ابزار و لوازم یک طلاساز و وظایف او

مهارت‌های اضافی و الزامات یک طلاساز

شغل طلاسازی نیازمند مجموعه‌ای از ویژگی‌های منحصر به فرد و تکنیک‌های مخصوص به خود است. برای کسانی که به دنبال خوداشتغالی هستند، این مهارت‌ها باید بیشتر هم بشوند. در زیر چند مهارت که باعث موفقیت بیشتر شما در طلاسازی، و برجسته شدن در میان رقبا خواهد شد را معرفی خواهیم کرد.

مهارت دستی

شغل طلاسازی شامل کار با قطعات بسیار کوچک فلز و شکل دادن به آن‌ها به روش‌های پیچیده است. بنابراین باید از مهارت بالایی در کار و توانایی انجام حرکات تکراری با دست خود برخوردار باشید.

چشمی تیزبین برای طراحی و تجسم

طلاسازی یک هنر بسیار خلاقانه است که نیاز به دانش طراحی دارد. طلاساز برای فروش محصولات خود، باید بتواند جواهراتی تولید کند که بسیار خاص و زیبا باشند. همچنین یک طلاساز باید سلیقه‌ی خوبی در ترکیب رنگ‌ها و استفاده از طرح‌ها داشته باشد. شغل طلاسازی نیازمند آن است که شما بتوانید سبک مخصوص به خود را داشته باشید. سعی کنید قبل از ورود به این شغل، حتما دوره‌های طراحی دستی و با استفاده از برنامه‌های طراحی کامپیوتری را بگذرانید.

چشمی تیزبین برای طراحی و تجسم

مهارت تجارت و برخورد با مشتری

افرادی که به شغل طلاسازی مشغولند، روزانه با بسیاری از مشتریان سر و کار دارند. بنابراین باید مهارت‌های کلامی و برخورد خوبی داشته باشند. داشتن این مهارت‌ها برای رشد کسب و کار بسیار ضروری است. اگر قصد دارید تا وب‌سایت یا یک صفحه‌ی اینترنتی برای فروشگاه خود داشته باشید، باید بتوانید پاسخگوی سؤالات مشتریان باشید. فراگیری مهارت‌های بازاریابی و درک اهمیت تبلیغات از طریق شبکه‌های اجتماعی بسیار ضروری است.

آشنایی با انواع جواهراتی که توسط طلاساز درست می‌شود

بسیاری از طلاسازان علاوه بر جواهرات به تولید صنایع دستی بسیار گرانبها نیز مشغول هستند. بیشتر طلاسازان وارد زمینه‌های دیگر نمی‌شوند و فقط روی ساخت قطعاتی مثل انگشتر، گردن‌بند، دست‌بند و حتی گل سینه تمرکز می‌کنند. به هر حال آینده‌ی شغلی هر فرد بسته به خلاقیت او و محدود بودن تصوراتش است. شاید در گوشه‌ای از دنیا فردی باشد که فقط نخ طلا درست می‌کند تا برای ساخت فرش‌های دست بافت طلایی استفاده شود.

یا در مثال دیگر، ممکن است فردی با داشتن پیش‌زمینه، و یا دیدن دوره‌های آموزشی به ساخت ساعت با طلا یا قطعه‌های جواهرات بپردازد. این دقیقاً چیزی است که تفاوت هر طلاساز را با دیگری نشان می‌دهد. داشتن خلاقیت و سبک شخصی، باعث تبدیل شدن از یک طلاساز ساده به هنرمند جواهرسازی خواهد شد. محدود کردن کار طلاساز به تنها چند قلم کالا، اصلاً در ذهن هیچ هنرمندی نمی‌گنجد. بسیاری از طلاسازی‌های مطرح جهان که اکنون به برند تبدیل شده‌اند، روزگاری توسط یک نفر اداره می‌شده‌اند. در زیر چند شرکت جواهرسازی معروف دنیا آشنا می‌شوید:

کارتیه (Cartier)

شرکت طلاسازی و جواهرسازی کارتیه در سال 1847 تأسیس شد. این شرکت در ابتدا توسط طلاساز فرانسوی به نام لوئیس کارتیه اداره می‌شد و بعد از فوت او، فرزندانش شغل او را ادامه دادند. جواهرسازی کارتیه یکی از تولیدکنندگان طلا برای خانواده‌های سلطنتی و افراد مشهور دنیا است.

کارتیه (Cartier)

بوچلاتی (Buccellati)

این شرکت طلاسازی آنقدر معروف شده است که اکثر محصولات آن را فقط در مزایده‌ها می‌توان خرید. شرکت بوچلاتی در سال 1919 توسط ماریو بوچلاتی در ایتالیا تأسیس شد. هرچند در سال‌های بعد این شرکت با ادغام با یکی شرکت‌های نوادگان خود، جیانماریا بوچلاتی، به عنوان یک هلدینگ بزرگ طلاسازی شناخته شد.

بوچلاتی (Buccellati)

گراف (Graff)

شرکت طلاسازی گراف در سال 1960 توسط لارنس گراف در انگلیس تأسیس شد. لارنس گراف از سن 16 سالگی به شغل طلاسازی مشغول بود و توانست هنر خود را جهانی کند. این شرکت همچنین به بازسازی الماس‌های مشهور و قیمتی فعالیت دارد و همچنین در زمینه‌ی ساخت ساعت گران‌بها بسیار حرفه‌ای است.

گراف (Graff)

پیاژه (Piaget)

این شرکت معروف سوئیسی را که در سال 1874 تأسیس شد، جورجس پیاژت اداره می‌کرد. پیاژت (پیاژه) در ابتدا با فعالیت در زمینه‌ی ساعت‌های بسیار لوکس در جهان معروف شد و بعدها به طلاسازی روی آورد. جواهرات پیاژه امروزه یکی از معروف‌ترین جواهرات دنیا هستند.

پیاژه (Piaget)

بولگاری (Bvlgari)

بولگاری نامی است که بسیاری آن را در زمینه‌ی ساخت ساعت، عطر و لباس می‌شناسند. اما کمتر کسی است که بداند بولگاری یک شرکت طلاسازی هم دارد که جواهرات آن بسیار گران هستند. سوتریس بولگاریس، ساعت ساز و جواهرساز یونانی این شرکت را در سال 1881 تأسیس کرد.

بولگاری (Bvlgari)

هری وینستون (Harry Winston)

هری وینستون جواهرساز و نیکوکار معروف آمریکایی بود که در سال 1932 شرکت جواهر سازی خود را تأسیس کرد. بعد از فوت او، شرکت هری وینستون به شرکت الماس دومینیون تغییر نام داده شد، که البته هنوز جواهرات این شرکت را با همان نام سابق می‌شناسند.

هری وینستون (Harry Winston)

اچ. استرن (H. Stern)

شرکت جواهرسازی اچ. استرن از سال 1945 در حال فعالیت است و در ابتدا تنها یک کارگاه کوچک بود که توسط هانس استرن اداره می‌شد. هانس استرن سالیان سال به شغل طلاسازی مشغول بود و خلاقیت او باعث شد این برند برزیلی به شهرت جهانی برسد.

اچ. استرن (H. Stern)

میکیموتو (Mikimoto)

شرکت طلاسازی و جواهرسازی میکیموتو در سال 1899 در توکیو توسط میکیموتو کوکچی تأسیس شد. او فردی خلاق و هنرمند بود که با استفاده از مروارید توانست جواهراتی خلق کند که اشراف‌زادگان نیز به سختی می‌توانستند در مزایده‌ها آن‌ها را خریداری کنند.

میکیموتو (Mikimoto)

دید شغلی یک طلاساز

طلاسازان در محیط‌های مختلفی می‌توانند مشغول به کار شوند. بسیاری از کسانی که به شغل طلاسازی مشغول می‌شوند، ترجیح می‌دهند که کسب و کار خود را داشته باشند، هرچند طلافروشی‌ها و شرکت‌های بزرگی هم در این زمینه فعالیت دارند که همیشه به دنبال طلاسازان حرفه‌ای برای رشد کسب و کار خود هستند. در سایر کشورهای دیگر، یک طلاساز که کسب و کار خود را راه انداخته است، به طور میانگین درآمدی بین 30 تا 70 هزار دلار در سال دارد.

کارگاه‌های شخصی

مانند هر هنر دیگری، بسیاری از هنرمندان صنف طلاسازی نیز علاقه دارند در کارگاه‌های شخصی خود به کار مشغول شوند. همانطور که گفته شد، شغل طلاسازی نیاز به یک سری ابزار مخصوص دارد و با داشتن این ابزارها شما می‌توانید حتی در اتاق خواب خود مشغول به این کار شوید.

کارگاه‌های شخصی

پاساژها و فروشگاه‌های معتبر

برخی از هنرمندان طلاسازی برای افزایش امنیت شغلی خود و دور ماندن از فرآیندهای فروش و بازاریابی، سعی می‌کنند تا در یک طلافروشی معتبر مشغول به کار شوند. اکثر پاساژها و فروشگاه‌های طلا و جواهرات، به دنبال فردی هستند تا بتواند خدمات مربوط به طلاسازی و تعمیرات جواهرات را انجام دهد. معمولاً در قسمت پشتی این فروشگاه‌ها اتاقی وجود دارد تا طلاساز در آرامش کامل به کار خود مشغول شود.

پاساژها و فروشگاه‌های معتبر

شرکت‌های بزرگ طلاسازی

علاوه بر فروشگاه‌ها و کارگاه‌ها، از دیگر جاهایی که طلاسازان در آن مشغول به کار می‌شوند شرکت‌های بزرگ طراحی طلا و جواهرات هستند. هرچند در ایران شرکت‌های کمی وجود دارند و تقاضا برای این موقعیت شغلی بسیار کم است.

شرکت‌های بزرگ طلاسازی

سرمایه‌ی لازم برای طلاسازی

سرمایه‌ای که برای شروع شغل طلاسازی نیاز دارید کاملاً به نوع کار شما بستگی دارد. اینکه شما بخواهید در یک کارگاه بسیار پیشرفته کار کنید یا مغازه‌ای برای خود داشته باشید، اینکه بخواهید از بروزترین دستگاه‌ها استفاده کنید و یا با ابزارهای ساده کار کنید. همه این عوامل بر روی سرمایه اولیه شما تأثیر خواهد گذاشت. همچنین شما برای شروع نیاز به مقداری طلا و فلزات گران‌بها دارید تا بتوانید چندین نمونه کار برای ویترین خود بسازید. علاوه بر این‌ها گذراندن دوره‌های آموزش طلاسازی نیز ممکن است هزینه‌ی بالایی داشته باشد. بسیاری از افراد برای بهبود کسب و کار خود، اقدام به تهیه‌ی ژورنال و کاتالوگ‌های محصولات خارجی می‌کنند تا با نمونه‌برداری از آن بتوانند مدل‌های زیبایی بسازند.

معایب شغل طلاسازی

هرچند که شغل طلاسازی یک کسب و کار پرسود است، اما این شغل نیز مانند بسیاری از مشاغل معایبی دارد. اصلی‌ترین عیب شغل طلاسازی مشکلات سلامتی است که ممکن است برای طلاساز به وجود آید.

آسیب‌های ستون فقرات

بسیاری از طلاسازان به دلیل اینکه مدت بسیاری طولانی روی صندلی می‌نشینند، و سر خود را روی میز کار خم می‌کنند، در بلندمدت دچار آسیب فیزیکی خواهند شد. آسیب به ستون فقرات و مهره‌های گردن یکی از شایع‌ترین موارد پیش آمده برای این هنرمندان است. برخی دیگر از این افراد به علت نداشتن سطح زیرپایی مناسب، پای خود را به مدت طولانی آویزان نگه می‌دارند و ممکن است دچار واریس بشوند. با استراحت منظم و تهیه‌ی صندلی مناسب می‌توانید از این آسیب‌ها جلوگیری کنید.

آسیب‌های چشمی

یکی دیگر از انواع آسیب‌هایی که به این هنرمندان وارد می‌شود، آسیب‌هایی است که برای چشم آن‌ها ایجاد می‌شود. هرچند افراد حرفه‌ای با استفاده از عینک مخصوص کار، سعی می‌کنند تا از برخورد قطعات ریز به چشم خود جلوگیری کنند. همچنین انجام کار به مدت طولانی باعث خواهد شد تا چشم شما ضعیف شود، پس سعی کنید استراحت در حین کار را فراموش نکنید.

آسیب‌های چشمی

تنفس ذرات طلا

ممکن است در صورت برش و یا پرداخت یک قطعه، ذراتی از آن بلند شود و شما آن را تنفس کنید. ورود این ذرات به ریه باعث عفونت خواهد شد. در نتیجه سعی کنید هنگام انجام طلاسازی حتماً از ماسک استفاده کنید. شغل طلاسازی در صورتی پرسود خواهد بود که سلامتی شما حفظ شود. هیچ سودی ارزش سلامتی شما را ندارد.

رشته طلا و جواهرسازی در هنرستان

طلاسازی در حال تبدیل شدن به یکی از رشته‌های محبوب تحصیلی در هنرستان در سراسر جهان است. اتحادیه‌ی صنف طلاسازی برای گسترش فعالیت در این زمینه و بالابردن دانش فعالین این حوزه، اقدام به برنامه‌ریزی دوره لیسانس طراحی و ساخت طلا و جواهرات در هنرستان کرده است. علاوه بر گذراندن این رشته در هنرستان، آموزشگاه‌های خصوصی بسیاری هستند که شما می‌توانید به یادگیری عملی این هنر در آن‌ها بپردازید. برای ورود به دانشگاه‌های مربوطه شما نیاز به داشتن دیپلم، گواهی سلامت به خصوص در زمینه‌ی اختلال دید رنگ دارید.

در این دوره‌های چهار ساله‌ی لیسانس، موضوعاتی مانند طراحی جواهرات یا فلزکاری هنری به طور کلی آموزش داده می‌شود. هر برنامه‌ای که شامل یادگیری عملی باشد، یک گزینه‌ی عالی برای شغل طلاسازی است زیرا شما با تجربه‌ی کار با فلزات و تکنیک‌های متخلف آشنا خواهید شد. معمولاً دوره‌هایی که به صورت فشرده در آموزشگاه‌های خصوصی ارائه می‌شود زمان کوتاه‌تری دارند و مقرون به صرفه‌تر هستند. شاید مدارک آن‌ها نسبت به دوره‌های هنرستانی معتبر نباشد، اما هر آنچه که شما نیاز دارید برای شغل طلاسازی بدانید، در این دوره‌ها آموزش داده می‌شود.

البته راه‌های دیگری برای ورود به صنف طلاسازی وجود دارند، مانند کارآموزی در یک طلاسازی، و یا آموزش خصوصی توسط یک استادکار محلی که بتواند تمام نکات را به شما آموزش دهد. همچنین می‌توانید با خرید ابزارآلات مورد نیاز طلاسازی، خودتان اقدام به یادگیری کنید. شاید این روش زیاد حرفه‌ای نباشد و بیشتر طول بکشد، اما اگر این هنر در شما باشد، قطعاً موفق خواهید شد. در ابتدا سعی کنید روی فلزاتی که ارزش زیادی ندارند کار کنید و به مرور زمینه‌ی کاری خود را گسترش دهید.

رشته طلا و جواهرسازی در هنرستان

هزینه‌ی کلاس جواهرسازی

هزینه‌ی کلاس جواهرسازی در هر شهری ممکن است متفاوت باشد. در حال حاضر بسیاری از کلاس‌های آموزشی به روش آنلاین برگزار می‌شود و فرصت خوبی است تا با پرداخت هزینه‌ی کمتر وارد شغل طلاسازی شوید. هزینه‌ی این کلاس‌ها در شهرهای مختلف بین 4 تا 10 میلیون تومان است. این هزینه فقط برای دوره‌ی آموزشی است و شما باید لوازم و ابزار مورد نیاز را هم تهیه کنید. البته اگر قصد داشته باشید وارد هنرستان و دانشگاه شوید، ممکن است این هزینه کمی کمتر باشد.

لوازم و ابزارهای مخصوص شغل طلاسازی نیز ممکن است کمی گران باشد که البته قیمت آن‌ها بستگی به کیفیت این لوازم خواهد داشت. معمولاً میانگین هزینه‌ی کل لوازم بین 7 تا 15 میلیون تومان خواهد بود. در دوره‌های هنرستانی سعی می‌کنند تا لوازم را هنگام آموزش برای دانشجو فراهم کنند که می‌تواند مزیت خوبی برای شرکت در این دوره‌ها باشد.

هزینه‌ی کلاس جواهرسازی

کتاب های رشته طلا و جواهرسازی

در زمینه‌ی طلاسازی کتاب‌های بسیاری وجود دارد که می‌توانند الگوی شما در افزایش خلاقیت باشند. همچنین با استفاده از مجلات خارجی و مشاهده کاتالوگ محصولات برندهای معتبر، اقدام به الگوبرداری از آن‌ها کنید تا بتوانید نیاز هر مشتری را برآورده کنید.

کتاب های رشته طلا و جواهرسازی

سخن پایانی

شغل طلاسازی از مشاغلی است که با یادگیری دانش پایه‌ی آن می‌توان در آن بسیار موفق بود و به سود خوبی رسید. اصلی‌ترین نیاز برای ورود به این شغل داشتن خلاقیت و سلامت بدنی است. بسیاری از شرکت‌های بزرگ طلاسازی و جواهرسازی در ابتدا یک کارگاه کوچک بودند که با داشتن خلاقیت توانستند جهانی شوند.

سخن پایانی

نظرات
captcha
بازار طلا

میخواهید از آخرین اخبار و تخفیف های بازار طلا باخبر شوید؟